Måltider

kostVi ønsker å legge til rette for måltider som fremmer helse og som kan bidra til at barna får gode vaner når det gjelder kosthold.

I barnehagen kan barna på en naturlig måte tilegne seg kunnskaper og gode holdninger når det gjelder mat, måltider og hygiene. Dette ivaretar vi blant annet ved gode rutiner for håndvask. Under måltidene legger vi vekt på å skape ro og rom for samtale. Vi spiser sammen med dem og snakker blant annet om maten vi spiser og om fordøyelsen.

Barnehagen har et nytt velutstyrt kjøkken, hvor vår egen “matmor” tilbereder lunsj fire ganger i uken. Barna er med i matlagingen. Enkelte dager er de med og lager mat, andre dager observerer de. Menyen blir bestemt ut fra flere kriterier: Det skal være sunn mat (alltid grønnsaker eller frukt, gjerne fisk og eventuelt fullkornprodukter). Vi vet at barn i dag får i seg for mye sukker, så derfor velger vi eksempelvis å servere frukt til havregrøten i stede for sukker. Den samme maten tilbys flere ganger, da det gjerne tar lang tid for et barn å “lære” seg å like en ny smak. Etter hvert introduseres nye matvarer sammen med noe som allerede er kjent. Vi legger stor vekt på å oppmuntre barna til å smake. Barnas individuelle behov og allergier blir tatt hensyn til. Til maten serveres ekstra lett melk til frokost og vann til lunsj og fruktmåltid. Barna blir tilbudt vann mellom måltidene.

De fleste markeringer og feiringer gjennomføres uten servering av søt mat og drikke. Dette gjelder også bursdager.

 

Personvern og cookies